LERTØJ og STENTØJ mv.

Der er mange slags keramik: Raku, lertøj, stentøj, fajance og porcelæn. Forskellen på disse typer af keramik er dels leret og dels den temperatur, som glasuren brændes ved.

F.eks. brændes lertøj ved ca. 1040 grader, mens stentøj brændes ved ca.1260 grader.

Når jeg arbejder med lertøj og stentøj anvender jeg en elektrisk keramikovn.  Brændingen foregår af to gange. Først brændes leret. Dette kaldes en forglødning og foregår normalt ved 900-1000 grader. Så glaseres den forglødede keramik og brændes igen for at fastgøre glasuren. Dette kaldes glasurbrænding, og det er her, at temperaturen varieres.

Afhængig af temperatur og ovnens størrelse varer en brænding normalt 1-1½ døgn. Årsagen til den lange brændingstid er, at keramikken skal opvarmes og afkøles langsomt for ikke at revne.

Stentøj er meget velegnet til brugskeramik som f.eks. kopper, tallerkener og skåle. Pga. den høje temperatur i brændingen er det helt tæt og hårdt som glas. Stentøj tåler opvaskemaskine og kan anvendes i en bageovn. Ligeledes er stentøj frostbestandigt og kan stå ude om vinteren.

Lertøj er i modsætning til stentøj langt mere porøst, hvilket gør det mindre egnet til brugskeramik og til udendørs brug.
Fra gammel tid var alt keramik lertøj, da man ikke kunne opnå de høje temperaturer i datidens ovne. 

 
Her under vises eksempler på lertøj og stentøj fremstillet af Kate Kanstrup Nielsen. De fleste af de ting, som er vist på billederne er noget, som jeg har lavet tidligere, og som jeg ikke i øjeblikket har på lager.

Klik på det enkelte billede, hvis du vil se det i stort format.